Koffie- en vendingbranche: de overstap van Excel naar een configurator

CPQ staat voor Configure, Price, Quote en is een proces dat bedrijven helpt bij het automatiseren van het samenstellen van offertes voor hun producten of diensten. De CPQ-oplossing die wordt gelevert door CPQing Solutions heet Merkato Essentials. Dit is de meest krachtige rule engine verkrijgbaar in de markt. In de koffie- en vendingbranche kan Merkato Essentials een aantal voordelen bieden, waaronder: efficiëntie, accuratesse, personalisatie en snellere verkoopcyclus.

Wat kan CPQing betekenen voor de koffie- en vendingbranche?

De inrichting van een configurator stond in het verleden bekend als een oplossing voor technische productiebedrijven met hoge inrichtingskosten. Wellicht is dat beeld nog niet verandert, de werkelijkheid is inmiddels anders. Een configurator is tegenwoordig bereikbaar voor veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf en zeker niet alleen meer technische productiebedrijven. Ook in de koffie- en vendingbranche maken bedrijven de overstap omdat een configurator een aantal voordelen kan bieden. Laten we deze voordelen eerst nog eens langslopen.

 1. Efficiëntie: Een configurator helpt bij het stroomlijnen van het offerte- en verkoopproces. Het kan de tijd die nodig is om offertes te genereren aanzienlijk verkorten, waardoor uw verkoop- en serviceteams meer tijd hebben om zich te concentreren op het ontwikkelen van nieuwe klantrelaties en het verbeteren van de klantervaring.
 2. Accuratesse: Door het automatiseren van het offerte- en verkoopproces, kan een configurator fouten verminderen en de nauwkeurigheid van offertes verbeteren. Dit vermindert de kans op misverstanden en fouten in de offerte, wat kan leiden tot betere klantrelaties.
 3. Personalisatie: een configurator kan ook helpen bij het aanpassen van offertes aan de specifieke behoeften van individuele klanten. Hierdoor kunnen bedrijven klanten een gepersonaliseerde ervaring bieden en hen laten zien dat ze begrijpen wat hun specifieke behoeften zijn.
 4. Snellere verkoopcyclus: Door het stroomlijnen van het offerte- en verkoopproces, verkort een configurator de verkoopcyclus. Hierdoor kan uw bedrijf sneller deals sluiten en uw omzet verhogen.

Over het algemeen kan een configurator dus helpen om de verkoop- en serviceprocessen in de koffie- en vendingbranche te stroomlijnen en te verbeteren. Het kan de efficiëntie en nauwkeurigheid van het offerte- en verkoopproces verbeteren, evenals de personalisatie van de klantervaring en de snelheid waarmee deals worden gesloten.

Pijnpunten koffie- en vendingbranche

Want hoewel de koffie- en vendingbranche in Nederland over het algemeen goed presteert, zijn er enkele pijnpunten die moeten worden aangepakt om de sector verder te verbeteren. Enkele van de belangrijkste pijnpunten zijn:

 • Duurzaamheid: De koffie- en vendingbranche is nog niet volledig duurzaam en er is behoefte aan meer milieuvriendelijke en duurzame producten en processen. Dit omvat het gebruik van duurzame materialen voor verpakkingen en bekers, het verminderen van afval en het verminderen van de impact op het milieu door de productie van koffie en vending machines.
 • Technologie: Hoewel er al veel technologieën worden gebruikt in de koffie- en vendingbranche, zoals cashless betaalsystemen en online bestel- en trackingtools, is er nog steeds ruimte voor verdere digitalisering en automatisering. Bedrijven in de sector moeten blijven innoveren om de nieuwste technologieën te gebruiken en hun klanten de beste klantervaring te bieden. Het verbeteren van het offert- en orderproces behoort hier zeker bij.
 • Concurrentie: De koffie- en vendingbranche is een competitieve markt met veel spelers. Bedrijven moeten zich blijven onderscheiden en innovatief zijn om relevant te blijven en klanten aan te trekken. Een mooi, accuraat offertedocument waarin de beleving van het bedrijf wordt vastgelegd, helpt om dit onderscheid te maken.

Waarom zouden bedrijven uit de koffie- en vendingbranche moeten overstappen van excel naar een CPQ-oplossing?

Wat is er nu gemakkelijker om te starten in Excel voor het uitrekenen van de prijs van je aanbieding? Veel bedrijven in de koffie- en vendingbranche zijn zo ook begonnen. In het begin leverde dit nog wel wat voordelen op – alhoewel er veel foutgevoelig handmatige werkzaamheden voor nodig zijn – maar uiteindelijk worden deze Excel-oplossingen dermate complex dat niemand er meer durft aan te komen; bang dat de Excel “omvalt”.

Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom bedrijven uit de koffie- en vendingbranche overstappen van Excel naar een CPQ-oplossing. Het beheersbaar houden van hun offertetool en het professionaliseren van het proces. Maar er zijn nog meer redenen om een aantal redenen, waaronder:

 • Efficiëntie: Een CPQ-oplossing versnelt het proces van het maken van offertes aanzienlijk door het automatiseren van het samenstellen van offertes en het berekenen van de juiste prijs op basis van de gevraagde condities (koop, huur, full-services, etc.). Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten en inconsistenties die vaak voorkomen bij het handmatig invullen van offertes in Excel.
 • Nauwkeurigheid: Met CPQ-oplossingen wordt de informatie automatisch gegenereerd op basis van de configuratie van het product en/of de dienst, waardoor de kans op fouten en inconsistenties in de offerte aanzienlijk wordt verminderd. Dit kan leiden tot meer nauwkeurige offertes en betere klantrelaties.
 • Personalisatie: CPQ-oplossingen bieden bedrijven in de koffie- en vendingbranche de mogelijkheid om offertes op maat te maken op basis van de specifieke behoeften (welke machine, welke koffie en ingrediënten, financieringescondities, etc.) van de klant. Dit verhoogt de kans dat een offerte wordt geaccepteerd, omdat het specifiek gericht is op de behoeften van de klant.
 • Schaalbaarheid: CPQ-oplossingen kunnen gemakkelijk worden geschaald, waardoor bedrijven in staat zijn om de gewenste groei te faciliteren en de verkoop te stimuleren. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven in de koffie- en vendingbranche, waar snelle reactietijden en flexibiliteit cruciaal zijn.
 • Integratie: CPQ-oplossingen kunnen worden geïntegreerd met andere bedrijfssystemen, zoals CRM (Customer Relationship Management) en ERP (Enterprise Resource Planning), waardoor het offerteproces naadloos wordt geïntegreerd in de bredere bedrijfsprocessen. Dus ook voor het afhandelen van uw orders heeft een configurator een positief effect.

Kortom, bedrijven uit de koffie- en vendingbranche moeten overstappen van Excel naar een CPQ-oplossing om efficiënter te kunnen werken, meer nauwkeurige en op maat gemaakte offertes te genereren, en om betere klantrelaties op te bouwen.

Wat zijn de belangrijkste 5 stappen voor de koffie- en vendingbranche om over te stappen van Excel naar een CPQ-oplossing?

Overstappen van Excel naar een configurator oplossing is gemakkelijker dan u waarschijnlijk verwacht. CPQing Solutions heeft verschillende bedrijven in de koffie- en vendingbranche geholpen om in een paar weken de de overgang te realiseren.

De volgende vijf stappen zijn belangrijk om over te stappen van Excel naar een CPQ-oplossing:

 1. Identificeer de bedrijfsbehoeften: voordat u een CPQ-oplossing kiest, moet u eerst de bedrijfsbehoeften identificeren. Dit omvat het beoordelen van de huidige processen, het identificeren van knelpunten en inefficiënties en het bepalen van de vereisten voor een CPQ-oplossing. Hierbij kan bovenstaande een hulp zijn.
 2. Kies de juiste CPQ-oplossing: nadat u uw bedrijfsbehoeften hebt geïdentificeerd, moet u de juiste CPQ-oplossing kiezen die aan uw vereisten voldoet. U moet op zoek gaan naar een oplossing die de functionaliteit biedt die u nodig hebt, ervaring heeft in de branche en die ook binnen uw budget past.
 3. Implementeer de oplossing: nadat u de juiste CPQ-oplossing hebt gekozen, moet u de oplossing implementeren. Dit betekent dat u de software inricht op basis van uw eigen processen (bij CPQing Solutions kan een key-user dit zonder programmeerkennis) en dat u uw medewerkers instrueert om de nieuwe oplossing te gebruiken.
 4. Integreer de oplossing met andere systemen: om de voordelen van een CPQ-oplossing volledig te benutten, moet u de oplossing integreren met andere systemen binnen uw bedrijf, zoals CRM en ERP. Dit zorgt voor een naadloze uitwisseling van gegevens tussen systemen en helpt u om uw offerteproces te stroomlijnen. Maar standalone kan een CPQ-oplossing ook al van enorme waarden zijn voor uw bedrijfsprocessen en integreren kan fase twee zijn.
 5. Monitor en evalueer de prestaties: nadat de CPQ-oplossing is geïmplementeerd, moet u de prestaties van het systeem continu monitoren en evalueren. Dit helpt u om problemen snel te identificeren en op te lossen en om de efficiëntie en effectiviteit van uw offerteproces voortdurend te verbeteren.

Wilt u ook dat uw koffie- of vendingbedrijf binnenkort al beroep kan doen op alle voordelen van een configurator? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken, of ervaar het gemak zelf met uw eigen demo-omgeving.

CPQing Solutions is o.a. gekoppeld met

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.