Marge berekenen en bewaken bij complexe producten

Het berekenen of bepalen van de marge is iets waar de meeste bedrijven niet zo moeite mee hebben. Zeker bij directe inkoop en verkoop is dit redelijk rechttoe rechtaan. Het wordt vooral lastig wanneer u als bedrijf waarde toevoegt in de keten. Ofwel omdat u producten samenstelt of juist (op maat) maakt vanuit grondstoffen. De marge is dan meer dan minimaal de inkoopprijs terugverdienen. Ook de afschrijving van machines of apparatuur en natuurlijk de loonkosten van medewerkers moeten met de marge worden terugverdiend. Bij complexe of samengestelde producten is het daarom belangrijk om de marge te bewaken, zodat er nooit te veel korting gegeven kan worden en producten nooit onder de kostprijs verkocht worden. In deze blog gaan we in op de mogelijkheden om eenvoudig de marge te berekenen, maar ook hoe u deze kunt bewaken, zodat u nooit meer verlieslijdende offertes opstelt.

Marge berekenen, de meest gebruikte methode

Voor de compleetheid beginnen we bij het begin, de marge berekening. Met marge doelen we uiteraard op het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs exclusief btw. Via de marge maken we winst, maar dan moeten de overige gemaakte kosten er uiteraard eerst nog afgetrokken worden. De marge berekenen kan op veel verschillende manieren. Maar hier beperken we ons; via een vast bedrag per product of onderdeel of via een vast percentage boven op de inkoop- of kostprijs. De een is niet beter dan de ander, het is vooral wat voor u of uw bedrijf het makkelijkste werkt.

Welke methode u ook gebruikt, het is belangrijk om de marge te berekenen over de inkoopprijs en niet de verkoopprijs. Dit is vooral relevant als het gebruikelijk is, of u van plan bent, om te werken met kortingen. Door de marge op de inkoopprijs te weten kunt u voorkomen dat er te grote kortingen (inclusief btw) worden gegeven waardoor de offerte verlieslijdend kan zijn. Zeker bij samengestelde of complexe producten is dit vaak lastig, aangezien er meestal korting wordt gegeven op de uiteindelijke order.

 

Dit proberen we te voorkomen: stel er wordt gewerkt met een 20% marge op de kostprijs (excl. btw) dan kan er nooit 20% korting op de verkoopprijs (incl. btw) gegeven worden. De korting is dan namelijk hoger dan de marge.

OmschrijvingBedrag
Kostprijs€80,-
Marge€16,-
BTW€20,61
Verkoopprijs€116,16
Korting van 20%€23,23
Verlies (korting minus marge)€7,23

Marge bewaken, verkoop nooit onder inkoop- of productieprijs

Doordat de marge per onderdeel wordt opgenomen in de sales-configurator wordt het eenvoudig om deze te bewaken. Er kan namelijk ook een ondergrens per onderdeel of samengesteld product worden toegevoegd. Op deze manier wordt de marge bewaakt, en wordt het technisch niet meer mogelijk om te verkopen onder de inkoop- of productieprijs.

Zodra de marge onder de gestelde ondergrens komt, krijgt u een waarschuwing te zien met de melding dat er te veel korting wordt gegeven. Dankzij een slim autorisatieproces is het zelfs mogelijk om de kortingsmogelijkheden te koppelen aan gebruikers. Zo moeten resellers bijvoorbeeld goedkeuring vragen om korting boven een bepaald percentage te geven.

Zo werkt dit in de product-configurator: een interne of externe gebruiker (bijvoorbeeld uw dealer, reseller of buitenlandse partner) stelt een configuratie op – eventueel samen met de klant – en stelt hiermee automatisch een offerte op. In deze offerte vraagt de gebruiker een korting aan. Door deze aanvraag verandert de status van de configuratie van “Offerte” naar “Autorisatie vereist”. Deze autorisatie kan enkel door een gebruiker met meer rechten, bijvoorbeeld een manager, worden gelezen. De manager kan vervolgens controleren of de marge inderdaad goed genoeg bewaakt is gebleven en de korting goedkeuren (bijstellen of afkeuren). De status veranderd van “Autorisatie vereist” naar “Goedgekeurd” waardoor de gebruiker verder kan met de configuratie of de offerte kan versturen.

Autorisatie bij de online configurator: ook bij de configurator die te implementeren is op uw website is het mogelijk om gebruik te maken van autorisatieregels. Zo kan deze ingezet worden om gedeeltelijke configuraties toe te staan door websitebezoekers, welke als “Offerte aanvraag” in het systeem komen te staan. De offerteaanvraag kan vervolgens met een binnendienst medewerker worden afgemaakt en worden opgestuurd, waarna de status veranderd in “Offerte”.

Wij zijn ervan overtuigd dat onze software dé manier is om uw marge eenvoudig te berekenen en vooral te bewaken. Bent u benieuwd of een configurator voor ook voor u kan werken? Met de configurator checker heeft u binnen een paar stappen al antwoord op deze vraag. Bent u juist benieuwd naar hoe de configurator werkt? Vraag dan een demo aan!

Wat maakt onze CPQ-software uniek?

Waarom we gewoon de allerbeste oplossing hebben:

De software van CPQing heeft extreem veel functionaliteit.

In 2004 begonnen de softwareontwikkelingen van CPQing. Vandaag de dag leveren we de vijfde generatie van de software en blijven daardoor de meest moderne configurator in de markt. Het is dus onmogelijk dat concurrenten die slechts een paar jaar in de markt actief zijn, evenveel functionaliteit hebben. Daarom hanteren wij het motto: “Wij hebben al oplossingen voor problemen waar u nog nooit over heeft nagedacht”. Wij kunnen al uw complexiteit van product- en prijsregels aan.

Mensen uit de business doen zelf de inrichting en het beheer.

Niet de mensen van de IT-afdeling, maar uw mensen uit de business weten welke informatie nodig is om producten en diensten te verkopen. Het zijn dan ook deze mensen die hun kennis in de configurator moeten kunnen borgen. Voor het succesvol inrichten van CPQing is dan ook absoluut geen IT-kennis nodig.

CPQing heeft de beste prijs-functionaliteitsverhouding in de markt.

CPQing levert u een oplossing voor een lagere investering dan u denkt. Onze prijzen zijn wel véél scherper dan andere leveranciers in de markt. Dit rekenen we graag voor u uit.

De inrichting is een fluitje van een cent.

Implementatie duurt dagen, niet weken. Het vastleggen van product- en prijsregels gebeurt in zogenaamde ‘beslissingstabellen’. Dit is zeer eenvoudig en overzichtelijk. Niet alleen voor producten en diensten met weinig varianten en opties, maar ook voor bedrijven met een grotere complexiteit. Niet alleen vandaag, maar ook volgend jaar, wanneer wellicht een andere gebruiker het beheer heeft overgenomen.

Grootste flexibiliteit bij ontwikkelen van de gebruikersinterface.

Daar waar de concurrentie is vastgeroest in één enkele manier om informatie te presenteren aan de gebruiker, bieden wij u alle vrijheid. Voor uw interne medewerkers wilt u een andere gebruikersinterface dan voor uw dealers of websitebezoekers. Daarmee stellen we u zelfs in staat om eindklanten te begeleiden bij het aankoopproces. Wij noemen dit “Form follows Functions”.

Wij zijn CPQ-specialist en focussen op connectiviteit.

CPQing is specialist op haar gebied. Hier zijn we ook trots op. Wij willen geen verkapt ERP- of CRM-systeem zijn en integreren daarom naadloos met al uw applicaties voor een optimale workflow. Wij leveren een cloud-based oplossing met een open API. Onze mensen hebben de ervaring om ook uw workflow te automatiseren.

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.