Personeelstekort? Zet in op automatisering!

Het landelijke personeelstekort beheerst al maandenlang het nieuws. Wervingscampagnes, posters en bedrukte auto’s met “Collega’s gezocht” zijn het nieuwe straatbeeld geworden. Voor een deel van deze ondernemers zijn er ook alternatieve oplossingen. Dankzij slimme automatisering bijvoorbeeld kan er wel doorgegroeid worden zonder extra personeel aan te nemen. Dit is een van de beweegredenen die we steeds vaker terughoren tijdens een vrijblijvend gesprek over onze CPQ-software. Bij onze klanten is het personeelstekort ook een serieus issue waar onze software een positieve bijdrage aan levert. In deze blog geven we inzicht in het aanblijvende personeelstekort, hoe automatisering d.m.v. onze product-configurator hierbij kan helpen en gaan we in op de (tijds)besparingen bij onze huidige klanten.

Een situatieschets van het tekort aan personeel

Het einde van het personeelstekort is helaas nog niet in zicht. Zo staat er nog steeds een recordaantal vacatures open, terwijl het aantal werkzoekenden een dieptepunt bereikt. In bijna alle sectoren zorgt dit tekort aan personeel voor een hogere werkdruk voor het huidige personeel. Hoewel het aannemen van extra personeel de logische oplossing lijkt is dit in de realiteit lastig. Dit blijkt o.a. uit cijfers van het CBS; 23 procent van de ondernemers verwachte in het tweede kwartaal van 2022 meer personeel aan te nemen (voor het zevende kwartaal op rij). Uiteindelijk is dit per saldo maar bij slechts 9 procent van de ondernemers gelukt. Hierdoor ervaart 84 procent van de ondernemers nog steeds een tekort aan arbeidskrachten. 38 procent ziet dit zelfs als de voornaamste belemmering in hun bedrijfsvoering. Niet gek dat er steeds vaker minder geschikt personeel wordt aangenomen voor een functie.

Inzetten op automatisering als oplossing

Hoewel de eerste logische gedachte om de werkdruk te verlagen vaak is om extra personeel aan te nemen, laat de huidige situatie zien dat voor de meeste organisaties dit niet haalbaar is. Het automatiseren van processen, bijvoorbeeld het opmaken en versturen van correcte (maatwerk)offertes, het omzetten van offertes naar productieorders of het maken van productietekeningen voor maatwerk producten stelt organisaties in staat efficiënter te werken. Door de huidige werkdruk per uitgebrachte offerte te verkleinen kunnen veel bedrijven blijven groeien, terwijl de personele bezetting gelijk blijft.

De veelzijdigheid van CPQ-software

Ondanks dat we onze CPQ-software vaak omschrijven als product-configurator is het veel meer dan dat. Niet alleen stelt de software de buitendienst, dealers, verkoopafdeling of zelfs klanten van uw organisatie in staat om enkel nog 100% correcte oplossingen samen te stellen. Ook is het perfect in te zetten als offerte tool om zo uw verkopers en werkvoorbereiders te ontlasten. Er zijn diverse processen binnen uw bedrijf die middels CPQ-software verder te automatiseren zijn en zo tijdwinst opleveren.

Voordelen automatisering producten samenstellen

Door de inzet van een product-configurator worden er 100% correcte configuraties gemaakt. Nooit meer kan er iets samengesteld of geoffreerd worden wat niet geproduceerd kan worden. Doordat de kennis van uw meest ervaren verkoper is geborgd in het systeem, versturen ook startende, minder ervaren verkopers 100% correcte offerte naar uw klanten. Het wordt zelfs makkelijker om dealers of resellers aan te sluiten op de configurator omdat volledige productkennis vastligt in de software en dus feitelijk niet meer nodig is bij medewerkers.

Voordelen automatisering offertes opstellen

De software van CPQing Solutions stelt u in staat om (na de product configuratie) in een handomdraai kloppende, mooie en op-maat-gemaakte offertes te versturen. Na het akkoord van uw klant wordt de offerte eenvoudig omgezet in een order en de stuklijst, die onderwater is gegenereerd, maakt vervolgens een productieorder aan in uw ERP-software.

Wat uw achterliggende gedachte ook is om te automatiseren, CPQing Solutions denkt graag met u mee. Zo betaalt u enkel voor de functionaliteiten die u gebruikt om uw doelstelling te behalen. Gebruikt uw organisatie de complexere functionaliteiten van onze CPQ-software niet, dan hoeft u hier logischerwijs ook niet voor te betalen. Automatiseren hoeft dan ook helemaal niet veel te kosten, zeker niet als het alternatief extra personeel aannemen is in deze lastige periode.

Voorbeelden uit de praktijk, zo helpt CPQ-software

Steeds vaker zien we dat de beweegredenen van onze klanten verdergaan dan enkel het verkoopproces van complexe producten, verbeteren. Dat het niet meer gaat om de foutmarge in productieorders terug te brengen tot 0%, of het mooi weergeven van offerte documenten. Steeds vaker gaat het om het ontlasten van personeel en om te kunnen blijven groeien met dezelfde personele bezetting. We hebben al meerdere mooie voorbeelden ontvangen uit de praktijk van hoe onze software heeft gezorgd voor een verdere groei van de bedrijfsvoering zonder dat er extra personeel is aangenomen.

Reiger Suspension

“De implementatie ging razendsnel. Binnen drie werken waren al bergen werk verzet en duurde de livegang niet lang meer. Het doel was om de configurator in te zetten om verkopers en werkvoorbereiders te ontlasten. Dankzij de koppeling met de Ridder iQ ERP-software maakt de stuklijst een productieorder aan als een offerte wordt omgezet in een order.”

Tiktak/Segafredo Zanetti

“Doordat de organisatie groeit, ontstond er een capaciteitstekort op de binnendienst. Het gevolg hiervan was dat er veel druk ontstond op het opstellen van correcte offertes. Binnen slechts drie weken hebben de CPQing Solutions consultants het configuratieproces, het calculatieproces en het afdrukken van correcte offertedocumenten geïmplementeerd in de CPQing Configurator. Dankzij de flexibiliteit van de software kunnen accountmanagers voortaan snel en efficiënt offertedocumenten genereren – dit alles zónder capaciteitsuitbreiding op de binnendienst.”

ABK InnoVent

“Voorheen maakte een engineer een CAD-tekening van elke aanvraag. Vaak werd deze, vanwege onduidelijkheden, verschillende keren over en weer gestuurd voordat deze uiteindelijk werd goedgekeurd voor productie. Een tijdrovend en kostbaar proces dat veel capaciteit vroeg van de engineers. Dankzij de configurator is dit verleden tijd, nu worden de maten vastgelegd in de configurator en worden er met SVG-technologie schetsjes gemaakt. Door deze aanpak is de klant medeverantwoordelijk voor het correct vastleggen van de maten en hoeft er uiteindelijk nog maar één tekening te worden gemaakt.”

Wientjens

“De ambitie om te blijven groeien leidde naar een zoektocht om dealers op een makkelijkere manier zelf offertes op te laten stellen. Door alle productinformatie vast te leggen in de product-configurator, hoeven de dealers niet meer zelf over alle actieve productkennis te beschikken. Dit maakt ook het werven en operationeel brengen van nieuwe dealers een stuk eenvoudiger.”

CPQing Solutions zelf ervaren?

Meer toepassingen van onze software zien? Bekijk de uitwerking van verschillende klanten en lees hoe zij onze software gebruiken in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Benieuwd wat de CPQing configurator voor uw organisatie kan betekenen? Vraag een demo aan of neem vrijblijvend contact op om uw situatie door te spreken.

CPQing Solutions is o.a. gekoppeld met

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.