Sales configurator voor internationale sales

Naast complexiteit in producten kan uw organisatie ook te maken hebben met een complexe sales structuur. Zeker als u internationaal opereert en werkt met dealers, resellers, agenten, importeurs of een combinatie hiervan. Daarnaast is er meestal ook nog een interne verkoopafdeling aanwezig of een aparte Business Unit welke zich met de wereldwijde verkoop of aansturing van lokale partners bezighoudt. Al met al kan dit een wirwar aan afspraken opleveren die moeilijk te onthouden en na te leven zijn. Helemaal als deze afspraken weggestopt zitten in contracten of overeenkomsten. Door gebruik te maken van een Sales configurator met Rollen en Rechten krijgt elke dealer, reseller, agent of importeur toegang tot precies dat wat relevant is voor hem of haar. Met een automatische prijsstelling volgens de contractuele afspraken. In deze blog vertellen we u over de mogelijkheden van onze CPQ Software voor organisaties met een internationaal sales apparaat.

Waarom een sales configurator?

Voor de compleetheid van deze blog zullen we eerst een korte toelichting geven over wat een Sales configurator is, en hoe deze software u helpt om uw verkoopkanalen te stroomlijnen. Een Sales configurator wordt voornamelijk ingezet als ondersteuning voor verkopers. De Sales configurator wordt gevuld met configuratieregels zodat u zeker weet dat het geoffreerde altijd kan worden geproduceerd en geleverd. Vooral bij complexe (of samengestelde) producten of diensten is dit een handige toevoeging. Er kan namelijk nooit meer iets worden verkocht wat niet geproduceerd kan worden. Of het nu gaat om (on)mogelijke combinaties of productiefouten. Daarnaast helpt een Sales configurator het gehele proces inzichtelijk te maken. Er kunnen eenvoudig variaties aangebracht worden om wijzigingen in prijs of levertijd te zien. Door samen met de klant dit proces te doorlopen wordt het voor uw verkoopteam nog gemakkelijker om up- en cross-sell-mogelijkheden te benutten.

De Sales configurator van CPQing Solutions gaat nog een stap verder. U kunt deze uitbreiden met Rollen & Rechten waardoor u verschillende afgeschermde gebruikers kunt opnemen met eigen unieke configuratieregels. Zo kunnen ze ook de voordelen van een Sales configurator benutten, terwijl specifieke afspraken (bijvoorbeeld een inkoopkorting) direct worden meegenomen.

Verkooprechten per gebruiker

Door te werken met meerdere gebruikers behoudt u controle en overzicht over uw partners. Of het nu dealers, resellers, agenten, importeurs of uw eigen verkoopteams zijn. U bepaalt de configuratieregels per gebruiker, waardoor contractuele afspraken centraal beheerd worden en het makkelijk is om verschillende prijsstrategieën te hanteren. Zo stelt u per gebruiker eenvoudig de te hanteren marge of inkoopkorting in.

Maar zeker als u internationaal opereert dan zult u wellicht te maken hebben met wisselende wet- en regelgeving waarop uw producten zijn aangepast. Zo is het mogelijk om elke gebruiker enkel toegang te geven tot de producten die ook daadwerkelijk voor de specifieke regio relevant zijn. De Rollen & Rechten functie geeft u dus de optie om in een handomdraai per gebruiker aan te geven welke producten of diensten ze wel of juist niet mogen (of kunnen) verkopen.

Voorbeeld: een heftruck fabrikant heeft verschillende versies heftrucks. Voor verschillende werkzaamheden maar ook zijn er varianten specifiek voor de Amerikaanse en Aziatische markt. Door deze specifieke producten eenvoudig uit te sluiten op de markt waar deze niet relevant is, wordt al tijdens het offerteproces voorkomen dat een Amerikaanse klant een heftruck met Europese of Aziatische kenmerken aanschaft.

Mogelijkheid tot personalisatie

Naast dat het mogelijk is om de verkooprechten per gebruiker te beheren, biedt een Sales configurator ook de mogelijkheid tot personalisatie per gebruiker. Zo kunnen resellers of importeurs bijvoorbeeld hun eigen huisstijl blijven gebruiken. De Sales configurator is dan ook geen inbreuk op de manier waarop resellers en importeurs werken, maar ook voor hen een manier om sneller en makkelijker uw producten te verkopen zonder afbreuk te doen aan de eigen identiteit.

Webshop integratie

Naast dat een Sales configurator een ideale tool is om controle te houden over uw internationale sales apparaat is het ook online toepasbaar. Zo kunt u het tegelijkertijd inzetten als webshop configurator. Ook hier bepaalt u zelf hoever een gebruiker mag gaan in het aankoopproces. Implementeert u de software vooral als offerte software of juist als een (mogelijk beperkte) product-configurator, voor de iets minder complexe producten waar uw sales apparaat niet bij nodig is.

De mogelijkheden zijn eindeloos, we helpen u dan ook graag om tot de ideale Sales configurator te komen voor uw organisatie. Onze software werkt modulair, u kiest zelf welke functionaliteiten u wel, en welke u niet wenst te gebruiken. Vraag vandaag nog een demo aan of neem contact op om uw situatie te bespreken.

CPQing Solutions is o.a. gekoppeld met

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.