‘Iedereen moet álles kunnen’: Eribel Solid gaat met kennisborging vol voor efficiëntie

‘Iedereen moet álles kunnen’: Eribel Solid gaat met kennisborging vol voor efficiëntie

Met meer dan 25 jaar aan vakmanschap is Eribel Solid een ervaren en betrouwbare projectpartner in de productie van deurkozijnen. Het bedrijf produceert de kozijnen voor de deuren die moederbedrijf Eribel verkoopt.

Na een ietwat hectische periode die in het teken stond van hervormingen, een overname en een ambitieuze professionaliseringsslag, schakelde Eribel Solid de hulp in van de CPQing Configurator. En met succes!

Voor dit klantverhaal spraken we Jan Aernouts, bestuurder bij Eribel Solid. Zijn oprechte enthousiasme werkte aanstekelijk en hij wilde zijn ervaringen maar al te graag delen.

Kennisborging

Vóór de implementatie van de configurator werkte Eribel Solid met Excel-bestandjes, maar dit werkte al geruime tijd verre van ideaal. Het klassieke probleem, dus. Jan: “Werken met Excel-bestandjes is erg foutgevoelig. Het verhaal stopt dan gewoon heel snel. We namen contact op met Ronald Hensen omdat we klaar waren voor een professionaliseringsslag. Digitaliseren is daar onderdeel van. Al jaren zat alle kennis in mijn hoofd, maar in het kader van professionaliseren wilde de nieuwe eigenaar dit gedigitaliseerd zien. Mijn hoofd is namelijk eindig, maar digitalisering is dat niet: een kwestie van kennisborging. Toen corona uitbrak, was dit hét moment om door te pakken. Wanneer het slecht gaat, moet je durven springen. En dus sprongen we in het diepe.”

Jan vertelt dat de configurator de spil is in de samenwerking tussen Eribel en Eribel Solid. Dankzij de configurator stuurt Eribel een Excel-bestand naar Eribel Solid met daarin de deurspecificaties. Deze leest de configurator vervolgens in en op basis van deze Excel-import configureert de configurator vervolgens automatisch alle kozijnen. De configurator genereert ten slotte een materiaal- en routinglijst. De routinglijst wordt gebruikt om een zaagoptimalisatiepakket te voorzien van data, zodat er daadwerkelijk geproduceerd kan worden. Dankzij de configurator kan iedereen altijd zélf offertes opstellen. Dit spaart ontzettend veel mankracht uit. Hij legt uit dat voor hen één van de bijkomende voordelen is dat de offertes altijd juist zijn: “de gebruikers bij Eribel kúnnen geen fouten maken.” Ook zijn de offertes dusdanig gedetailleerd, dat er volgens Jan weinig tot geen vragen terugkomen.

“Als ik de configurator niet had, had ik sowieso twee extra mensen in dienst moeten nemen.”

 

De implementatie

Over de implementatie was Jan heel duidelijk. Hij vertelt dat de configurator het bedrijf een flinke boost heeft gegeven, financieel gezien. “Je steekt er tijd en energie in, maar die haal je er ook mákkelijk weer uit. Het vullen van de configurator is daardoor de beste investering die we hebben gedaan. Ik vind het onvoorstelbaar dat het voor ons, als niet zo’n groot bedrijf met zes mensen, rendabel is. En dat is niet overdreven. Als ik de configurator niet had, had ik sowieso twee extra mensen in dienst moeten nemen.”

Eribel Solid koos daarnaast voor CPQing, omdat de software ook als calculatietool wordt ingezet. Dit zorgt ervoor dat Eribel op voorhand kan berekenen wat de kosten zijn voor de productie van de kozijnen. Dit leidt vervolgens tot een prijsoverzicht.

“Een bijkomend voordeel is dat we de configurator zelf kunnen bedienen. We hoeven zelden de hulp in te schakelen van CPQing Solutions of van een IT’er. We kunnen de basis zelf bedienen en als we een aanvullend idee hebben, bellen we Ronald en dan wordt het geregeld. Maar wel altijd op zo’n manier dat we het daarna ook weer zelf kunnen bedienen”, vertelt Jan ons enthousiast. Hij vertelt aanvullend dat met de templates alles te bouwen is. Lachend neemt hij ons mee naar een lockdown tijdens de coronaperiode, waarin ze ‘voor de lol’ een hele dag een template voor kasten hebben gebouwd. “We zouden ons team zelfs de lunchbestellingen kunnen laten doorgeven met een broodjesconfigurator!”

Toekomstplannen

Volgens Jan wil Eribel Solid de komende tijd samen met de configurator aan de slag met verdere kennisborging, om te zorgen dat iedereen álles kan. “De configurator is daarin het hart. Heb je die niet, dan blijf je werken met tekeningetjes en met kennis die eigenlijk niet overdraagbaar is. Want kennis die je 30 jaar lang hebt opgedaan, kun je niet zomaar overdragen. En met een configurator kan dat wel.”

Jan sluit af met een complimenteuze verzameling aan mooie woorden: “Hoe klein je bedrijf ook is, een configurator is dé beste investering die je kunt doen. Ondernemen is een evolutie, dus waarom zou je niet meegaan met dit soort tools die je dagelijks werken gewoonweg vergemakkelijken. Stilstaan is achteruitgaan.”

De voordelen zijn eindeloos

De implementatie van een configurator is anders voor elk bedrijf en kan verschillen per branche. Er zijn echter wel voordelen die gelijk zijn voor elk bedrijf in elke branche, ongeacht de toepassing:

 • Visuele aankoopbegeleiding voor klant
 • Professionele uitstraling
 • Gegarandeerd kloppende aanbiedingen (offertes altijd produceerbaar)
 • Altijd direct inzicht in alle standaarden en beperkingen van alle producten of diensten
 • Complexe producten worden eenvoudig en overzichtelijk weergegeven
 • Controle over de inhoud van het offertedocument
 • Mogelijkheid tot online configureren (en verkopen)
 • Doorlooptijd wordt aanzienlijk verkort (van offerte tot productie)
 • Minder faalkosten
 • Eenvoudig uit te breiden
 • Direct inzicht in kosten en levertijden van variaties

Wilt u ook dat uw bouwtoeleveringsbedrijf binnenkort al beroep kan doen op alle voordelen van een configurator? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken, of ervaar het gemak zelf met uw eigen demo-omgeving.

CPQing Solutions is o.a. gekoppeld met

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.