Mogelijke CPQ-software koppelingen

Hoewel een CPQ-software in de vorm van een product-configurator ook stand-alone gebruikt kan worden, is er nog meer winst te behalen als deze wordt gekoppeld met andere software die binnen de organisatie wordt gebruikt. Zo kan een CAM-koppeling FTE’s besparen maar ook koppelingen met CAD-, CRM- of ERP-software verlaagt de werkdruk. In deze blog vertellen we u kort over de mogelijke koppelingen van onze CPQ-software, Merkato Essentials, en wat dit voor u kan betekenen. Wilt u meer weten over specifieke koppelingen of dieper op de materie ingaan? Vraag dan via het contactformulier een verdiepingsdocument op.

Wat doet CPQ-software en waarom is een koppeling belangrijk?

CPQ-software of een (product-)configurator helpt u uw producten of diensten op een gecontroleerde manier te verkopen. Uitsluitend dat wat u wilt en kunt verkopen kan geconfigureerd worden. Na de configuratie stelt de software een offerte op die, nadat deze is geaccepteerd, als order wordt klaargezet. Het kan automatisch alle benodigde informatie (stuklijsten) naar de productieafdeling sturen zodat deze het gewenste product of diensten kunnen leveren. Een product-configurator geeft dan ook duidelijkheid in wat er geleverd moet worden aan de klant, ofwel een Digital Product Definition (DPD). Hier zit direct ook de beperking, CPQ-software bewaakt enkel dit aspect maar beheerd dus niet de klant- en artikelinformatie. Hier zijn gespecialiseerde systemen veel beter in, vandaar dat we liever koppelingen maken dan het wiel opnieuw uitvinden.

Merkato Essentials kan communiceren met alle moderne CRM- en ERP-systemen

CPQ-koppeling met CRM-systeem

Een CRM-systeem is voor de meeste organisaties een eerste stap in professionalisering. Niet gek want het helpt om beter te anticiperen op de wensen van klanten door de toegang tot de contacthistorie met de klant. Een CPQ-koppeling met uw CRM-systeem is dan ook vrij basic, maar zeer cruciaal aangezien u hiermee inzicht kunt krijgen in de toekomstige omzet.

Zo ziet deze koppeling eruit: Het CRM-systeem zorgt voor input (contactinformatie) voor de configurator. De configurator gebruikt de input om een offerte op te stellen (output van de configurator) om deze vervolgens weer naar het CRM-systeem te sturen. Zo houdt u dankzij de koppeling zicht op uw verstuurde (openstaande) offertes en de waarden van de offerte.

Product-configurator met ERP koppeling

Waar een ERP-systeem u helpt om de belangrijkste bedrijfsprocessen te automatiseren en te beheren voor optimale prestaties zorgt CPQ-software voor een offerte waarin uw marge bewaakt is. Niet de CPQ-software maar uw ERP-systeem blijft de basis voor al uw artikelinformatie (denk aan de kostprijs, verkoopprijs, inkoopprijs, materiaalprijs, etc.), maar ook informatie over het leveren en/of het produceren van de opdracht. En precies daarom is deze koppeling zo relevant.

Zo ziet deze koppeling eruit: het ERP-systeem zorgt voor de input (artikelinformatie) richting de product-configurator welke dit vervolgens omzet in klantspecifieke orderinformatie (output van de configurator). Dit dient weer als input voor het ERP-systeem, hierbij kunt u denken aan de stuklijsten en verkoopprijzen. Kortom een essentiële koppeling om de foutmarge, maar ook uw winstmarge te bewaken. Zeker wanneer u complexe of maatwerk producten levert.

CAD-systeem koppelen met configurator

Naast de wellicht logische koppelingen van CPQ-software met CRM- en ERP-systemen is de koppeling met een CAD-systeem eigenlijk ook vrij eenvoudig. Zolang de mogelijke parameters goed worden vastgelegd in de configurator kunnen deze worden gebruikt door uw CAD-systeem. Zo kunt u na de product configuratie van uw klant automatisch productietekeningen produceren.

Zo ziet deze koppeling eruit: in de product-configurator worden mogelijke parameters (mogelijke lengte en breedte afmetingen, diameter, etc.) vastgelegd. De klant (of uw dealers, buitendienst, etc.) configureert zijn of haar product middels deze parameters. De configuratie kan vervolgens eenvoudig gebruikt worden om CAD-systemen mee te voeden. Voor de configurator is het berekenen van tientallen of honderden extra waardes geen enkel probleem. En alle CAD-systemen hebben (vaak al in de gratis basisversie) de mogelijkheid om parameterbestanden in te lezen.

Overige koppelingen van onze CPQ-software

Naast de hierboven uitgelichte koppelingen kan onze CPQ-software ook nog met andere systemen gekoppeld worden. Daarom benoemen we graag nog enkele koppelingen waar we trots op zijn. Bijvoorbeeld de CAM-koppeling (het door de configurator aansturen van CNC-machines) die gebruikt wordt door Eribel Solid. Hier voorziet de configurator het zaagoptimalisatieprogramma van parameters, waardoor optimaal wordt geproduceerd. Dit bespaart minstens 2 Fte’s! Maar er zijn ook koppelingen mogelijk met eCommerce platformen en zelfs digitaal ondertekenen is een optie. De mogelijke koppelingen zijn wat ons betreft dan ook eindeloos. Zelfs als er een API- of webprotocol ontbreekt, kan er vaak alsnog een koppeling op een andere manier opgezet worden.

Waar zou u onze product-configurator mee willen koppelen? Neem contact op met onze specialisten en we denken graag met u mee!

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.