Maatwerk configurator vs. configurator software

Tijdens een zoektocht naar een geschikte (product) configurator voor uw organisatie bent u waarschijnlijk op twee verschillende opties gestuit; generieke configurator software en maatwerk configurator. Beide opties hebben hetzelfde doel voor ogen, uw klanten en/of buitendienst in staat stellen om eigen producten of diensten samen te stellen en dat zonder foutmarge. Toch zitten er redelijk veel verschillen tussen configurator software en een maatwerk configurator. In deze blog zetten we deze verschillen uiteen, bespreken we de voor- en nadelen en gaan we in op het implementatieproces. Zit u pas net in uw zoektocht en is het begrip product-configurator nog niet helemaal duidelijk? Lees dan eerst ons blog “wat is een product-configurator”.

maatwerk vs configurator software

Wat is een maatwerk configurator?

Zoals de naam doet vermoeden wordt een maatwerk (of costum build) configurator precies op maat gemaakt voor uw organisatie. Om de vergelijking met configurator software makkelijker te maken kunnen we stellen dat dit uniek geschreven code is. Code die vanaf het begin specifiek is geschreven voor de wensen en eisen van uw organisatie. Hierdoor is dit type configurator uitsluitend voor uw organisatie te gebruiken.

U kunt zich waarschijnlijk voorstellen dat het schrijven van een maatwerk configurator een intensief en tijdrovend proces is. Niet alleen worden alle producten, productcombinaties en de te voorkomen productiefouten in kaart gebracht, ook over de functionaliteiten van de maatwerk configurator moet worden nagedacht. Dit alles maakt dat een maatwerk product-configurator vaak een grote investering is.

Wat is configurator software?

Configurator software is simpel gezegd een blauwdruk om eenvoudig verschillende product-configuratoren te maken vanuit dezelfde basis. De generieke software is voor uiteenlopende toepassingen te gebruiken. Zie het als een kameleon die zich aanpast aan de omgeving. Uw bedrijfsproces wordt als basis genomen voor de inrichting van de configurator software. In de software worden alle vragen en antwoorden vastgelegd die nodig zijn om uw specifieke product samen te stellen. Hierdoor sluit de software exact aan op uw organisatie. Product-configurator software is zo opgesteld om eenvoudig en met een beperkt aantal handelingen een unieke product-configurator te maken. Doordat de basis van de configurator steeds hetzelfde is duurt de implementatie slechts weken, in plaats van maanden – voor welk soort product dan ook!

product configurator maken

De verschillen tussen configurator software en maatwerk

Er zijn meerdere grote verschillen tussen maatwerk oplossingen en generieke software. Zo neemt de implementatie van maatwerk configuratoren vaak maanden in beslag. Dit komt doordat de configurator vanaf nul wordt uitgedacht, uitgeschreven en opgebouwd. In onze standaard configurator software zit heel veel functionaliteit waar de gemiddelde maatwerkbouwer nog nooit over heeft nagedacht. Zo kunt u eenvoudig opschalen met de reeds aanwezige functionaliteiten in de software. Een opsomming van enkele van standaard aanwezige functionaliteiten van onze product-configurator: geschikt voor meerdere talen, gebruikers rollen (type gebruikers met eventuele beperkingen om specifieke producten te configureren), versie beheer van de offertes, samenstellen van workflows (bijvoorbeeld een autorisaties flow), guided selling, et cetera. Al deze standaard aanwezige functionaliteiten zorgen ervoor dat de implementatie van onze configuratie-software in de meeste gevallen maar enkele weken duurt.

Een ander groot verschil tussen beide configurator opties is de prijsstelling. Het bouwen van een maatwerk configurator is een tijdrovend proces en kent hierdoor hoge investeringskosten. Het is niet raar als er wordt gewerkt op basis van uurtje factuurtje, waarbij eventuele extra’s of aanpassingen in de toekomst ook een flinke kostenpost kunnen worden. Bij configuratie software is het gebruikelijk dat een standaard maandtarief, op basis van de gebruikte functionaliteiten van de software, gehanteerd wordt. Zo komt u nooit voor onverwachte kosten te staan en ook zijn de investeringskosten aanzienlijk lager.

Een veel gemaakte denkfout is dat configuratie software geen opties biedt voor een eigen huisstijl of eigen look and feel van de configurator of offertedocumenten. Dit is echter niet het geval, een van de speerpunten van onze configuratie software is dat deze opgaat in uw gewenste huisstijl. Er is dus geen maatwerk configurator nodig om invloed te hebben op de opmaak en output van een product-configurator.

Voordelen generieke configurator software

Voordelen maatwerk configurator

Snelle implementatie (weken)Complete inspraak op werking
Lage investeringskostenSluit 100% aan op de gewenste bedrijfsprocessen
Gratis software updatesEenmalige investering (geen vaste maandelijkse kosten)
Continue ontwikkeling van de softwareEigen huisstijl mogelijk
Makkelijkere integratie met externe ERP- en CRM-software
Meer flexibiliteit
Schaalbaar
Sluit voor 99% aan op de gewenste bedrijfsprocessen
Keuze uit veel vooropgestelde functionaliteiten
Geen onverwachte kosten
Eigen huisstijl mogelijk

Nadelen generieke configurator software

Nadelen maatwerk configurator

Betalen per gebruikte functionaliteitHoge investeringskosten
Maandelijkse facturatie Langzame implementatie (maanden)
Veroudert snel
Afhankelijk van leverancier: betalen voor functionaliteit die u niet gebruikt (niet bij CPQing)Afhankelijk van ontwikkelaar voor aanpassingen
Afhankelijk van leverancier: voor de inrichting kan programeer kennis noodzakelijk zijn (niet bij CPQing)Vanwege hoge investeringen vaak slechts sub-optimalisatie (eisen worden gedowngraded)
Onverwachte kosten mogelijk door aanpassingen of onderhoud

De CPQing Solutions product-configurator

Met het uiteenzetten van zowel generieke configurator software als een maatwerk configurator hebben we u hopelijk een stap verder kunnen helpen in het keuzeproces. Maar we gaan graag verder, twijfelt u nog of wilt u de configuratie software graag eens in zijn werk zien? Vraag dan een vrijblijvende demo aan of bekijk ons voorbeeld met 3D visualisatie.

De CPQ Solutions product-configurator (Merkato Essentials) is opgebouwd uit een basis configurator welke met extra functionaliteiten uitgebreid kan worden. Wij willen geen verkapt ERP- of CRM-systeem zijn en integreren daarom naadloos met al uw applicaties voor een optimale workflow. Wij leveren een cloud-based oplossing met een open API.

CPQing Solutions is o.a. gekoppeld met

© 2023 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Doe de Configurator Checker!

Klik hier om te starten