Wat is een (product) configurator

Als u online ooit zelf een product (of dienst) heeft kunnen samenstellen naar uw eigen smaak of beoogde gebruik dan heeft u waarschijnlijk al een configurator in werking gezien. Ze worden namelijk veelvuldig ingezet voor onder andere het samenstellen van auto’s tot schoenen, maar ook in de B2B markt kan een product configurator de klant (en het sales team) helpen om tot het ideale maar tegelijkertijd produceerbare product te komen.

CPQ software

Een configurator laat uw klant producten/diensten samenstellen

Simpel gezegd is een product configurator een softwareapplicatie die uw klanten in staat stelt om zelf hun ideale product of dienst te configureren. Zowel online als offline. Maar dan uitsluitend op basis van de mogelijke manieren die u zelf heeft opgegeven middels kennisregels. Zo weet u zeker dat het product dat de klant samenstelt ook daadwerkelijk geproduceerd kan worden. Het grote voordeel voor uw klanten is dat ze zelf invloed hebben op het uiteindelijke product en hun eigen smaak of behoeften hierin terug kunnen laten komen. Dit alles gaat vaak via een visuele configurator waar de beschikbare mogelijkheden gekozen kunnen worden. Zo stelt u klanten in staat om te kiezen uit verschillende kleuren, materialen of accessoires. Zelfs het opstellen van ingewikkelde productvariaties zijn mogelijk met een product configurator. De klant ziet direct welke gevolgen zijn of haar specifieke keuzes hebben op het product, de prijs of zelfs de levertijd.

De toegevoegde waarde van een product configurator

Het gebruik van een product configurator heeft een toegevoegde waarde voor zowel de klant als voor de verkopende partij. Het aanbieden van moduleerbare of op-maat-gemaakte producten biedt de mogelijkheid om beter, sneller en direct te communiceren met klanten. De gepersonaliseerde ervaring zorgt voor een hogere betrokkenheid bij de klant dat in veel gevallen de conversies en sales zal verhogen.

Een ander groot voordeel is dat het maken van offertes een stuk eenvoudiger wordt. In plaats van handmatig offertes en specificatielijsten op te stellen automatiseert de productconfiguratie software het proces waardoor de tijd voor het opstellen van offertes kan worden teruggebracht van enkele uren tot minuten. Dit versnelt de gehele verkoopcyclus en naast het offertedocument kan er direct een productieorder worden opgesteld zodat er altijd wordt geproduceerd wat er is geoffreerd. Een configurator neemt de foutmarge weg en stelt u in staat om 100% correcte aanbiedingen te maken. Dus biedt u op-maat-gemaakte of configureerbare producten aan, dan is een product configurator bijna noodzakelijk.

De verschillen in product configuratoren

Een configurator begeleidt klanten dus door het aankoopproces en geeft ze ondertussen de benodigde tools en keuzes die nodig zijn om de bestelling (of offerte aanvraag) succesvol af te ronden. Maar net zoals er verschil zit in de producten die via een configurator worden aangeboden zijn er ook verschillende product configuratoren. Om het overzichtelijk te houden delen we de mogelijke vormen in tweeën; de sales configurator en de 3D product configurator.

In deze blog gaan we dieper in op de verschillen.

product configurator maken

Sales configurator

De sales configurator maakt gebruik van 2D product visualisaties ofwel ‘gewone’ afbeeldingen. Het is een plat beeld welke de klant niet kan bewegen. Als er aanpassingen aan het product worden gedaan, de kleur wordt bijvoorbeeld aangepast, dan wordt er een andere afbeelding ingeladen. Afhankelijk van de opgenomen statische afbeeldingen is het voor de gebruiker niet mogelijk om het product rond te draaien. Heel vaak is dit voor het maken van een keuze al voldoende. Het hangt sterk af van de doelgroep die gebruik gaat maken van de configurator. Indien de configurator alleen door de interne organisatie wordt gebruikt voor het versturen van offertes, wegen de extra kosten hier niet tegen de extra functionaliteit op.

3D product configurator

Zoals de naam al zegt, bieden 3D configuratoren wel de mogelijkheid om een volledige weergave van het product te krijgen waarbij er een 360º view van het product mogelijk is. Het biedt klanten een unieke en interactieve ervaring dat direct een goed en compleet inzicht geeft in de samenstelling van het uiteindelijke product. 3D configuraties zijn dan ook ideaal voor producten waarbij de beleving van de klant doorslaggevend is voor zijn aankoop keuze.

De voordelen zijn eindeloos

De implementatie van een configurator is anders voor elk bedrijf en kan verschillen per branche. Er zijn echter wel voordelen die gelijk zijn voor elk bedrijf in elke branche, ongeacht de toepassing:

 • Visuele aankoopbegeleiding voor klant
 • Professionele uitstraling
 • Gegarandeerd kloppende aanbiedingen (offertes altijd produceerbaar)
 • Altijd direct inzicht in alle standaarden en beperkingen van alle producten of diensten
 • Complexe producten worden eenvoudig en overzichtelijk weergegeven
 • Controle over de inhoud van het offertedocument
 • Mogelijkheid tot online configureren (en verkopen)
 • Doorlooptijd wordt aanzienlijk verkort (van offerte tot productie)
 • Minder faalkosten
 • Eenvoudig uit te breiden
 • Direct inzicht in kosten en levertijden van variaties

Wilt u ook dat uw bouwtoeleveringsbedrijf binnenkort al beroep kan doen op alle voordelen van een configurator? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken, of ervaar het gemak zelf met uw eigen demo-omgeving.

cpq software in actie

De product configurator van CPQing

CPQing Solutions maakt gebruik van de beste rules engine verkrijgbaar in de markt en dat tegen een scherp tarief. Door onze jarenlange ervaring met productconfiguraties hanteren we het motto: “Wij hebben al oplossingen voor problemen waar u nog nooit over heeft nagedacht”. We zijn er dan ook zeker van dat onze configurator al uw complexiteit van product- en prijsregels aankan. En dat met een implementatie van weken, en geen maanden. Het vastleggen van product- en prijsregels gebeurt in zogenaamde ‘beslissingstabellen’. Dit is zeer eenvoudig en overzichtelijk. Niet alleen voor producten en diensten met weinig varianten en opties, maar ook voor bedrijven met een grotere complexiteit.

De mensen werkzaam binnen uw bedrijf weten welke informatie nodig is om producten en diensten te verkopen. Voor het inrichten van de CPQing Configurator zijn het dan ook deze mensen die hun kennis in de configurator moeten kunnen borgen. Voor het succesvol inrichten van CPQing is geen IT-kennis nodig.

CPQing Solutions is o.a. gekoppeld met

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.