Sales configurator vs. Product-configurator

Als u weet wat een configurator is, komt u al snel twee termen tegen; sales configurator en product-configurator. In deze blog gaan we in op beide termen, wat er mee bedoeld wordt en hoe ze van elkaar verschillen. Zo kunt u vervolgens zelf de afweging maken welk type configurator het beste binnen uw organisatie past. Alvast goed om te weten is dat de CPQ-software van CPQing Solutions ingezet kan worden voor beide doeleinde. Er kunnen eenvoudig extra functionaliteiten aan onze product-configurator worden toegevoegd waardoor het een waardevolle ondersteuning wordt voor uw buitendienst, dealers of verkoopteam.

Productconfigurator uitleg

Het verschil tussen een sales- en product-configurator

Eerlijk is eerlijk, het verschil tussen een sales- en een product-configurator is flinterdun. Sommige experts claimen dat het eerder een interpretatieverschil is. CPQing ziet in de praktijk dat de term product-configurator voornamelijk wordt gebruikt voor het correct verwerken van orders in uw ERP-applicatie, terwijl een sales configurator u gemak biedt tijdens het verkoopproces – zeker voor verkoopteams of dealers die op afstand werken. Zoals aangegeven kan de software van CPQing voor beide toepassingen ingezet worden, maar om een compleet beeld te schetsen bespreken we beide vormen van de configurator om de verschillen nog duidelijker te maken.

De product-configurator

Bij een product-configurator snijdt het mes aan twee kanten. De klant kan zelf zijn of haar product samenstellen terwijl u als producent de zekerheid heeft dat dit samengestelde product ook 100% correct geproduceerd kan worden. Voorbeelden van een product-configurator zijn terug te zien in de consumenten retail branche, maar ook in meer complexe business-to-business producten, bijvoorbeeld de industrie en machinebouw. De moderne klant wilt graag zelf invloed hebben op het uiteindelijke product, wilt zelf keuzes kunnen maken en in ieder geval het gevoel hebben dat ze zelf een uniek product hebben samengesteld. Aan de andere kant wilt u als producent of leverancier geen onmogelijk te produceren producten verkopen. Door alle produceerbare opties middels kennisregels vast te leggen kan de klant enkel nog 100% produceerbare producten configureren. Door een eenvoudige koppeling met uw (WooCommerce) website stelt een product-configurator u direct in staat om uw producten online te verkopen.

Een product-configurator zorgt voor:

 • Het genereren van 100% produceerbare producten en voorkomt productiefouten of onmogelijkheden.
 • Gemak waarmee de klant zelf inzicht krijgt in het samen te stellen product.

De sales configurator

Waar de product-configurator vooral zorgt dat uw klanten direct zelf hun ideale product kunnen samenstellen gaat de sales configurator net een stapje verder. Deze wordt vooral ingezet als ondersteuning van de buitendienst (guided selling). Zeker in het geval van meer complexe producten of diensten is dit een handige toevoeging. Want net zoals een product-configurator worden hier configuratieregels gebruikt zodat u zeker weet dat het geoffreerde altijd kan worden geproduceerd en geleverd. Door het proces inzichtelijk te maken voor klanten (ze kunnen eenvoudig variaties aanbrengen en wijzigingen in prijs of levertijd zien) wordt het voor uw verkoopteam nog gemakkelijker om up- en cross-sell-mogelijkheden te benutten. Tijdens het gesprek kan er, zelfs op locatie, een offerte opgesteld worden. Naast de offerte kan de sales configurator op basis van het gekozen product ook met één klik op de knop het offertedocument, contract, de productiebon, de bill-of-material, de bouwinstructie en/of bijvoorbeeld de handleiding vervaardigen. Wanneer de productietijden in kaart zijn gebracht, kan men zelfs op locatie een levertijd afgeven. Hierdoor wordt het hele proces geoptimaliseerd, van het opstellen van offertes tot een minimale foutmarge in de productie. Dit bespaart tijd en geld.

Een sales configurator zorgt voor:

 • De mogelijkheid tot guided selling en daarmee meer up- en cross-sell-mogelijkheden.
 • Het eenvoudig en snel opstellen van offertes en andere documenten.
 • 100% produceerbare offertes.
 • Kosten, fouten en doorlooptijden minimalisatie.

Kiezen tussen een sales- en product-configurator

Hoewel in essentie de sales- en product-configurator veel op elkaar lijken, is de toepassing wel degelijk anders. De sales configurator gaat verder, het biedt ondersteuning vanaf de offerte door uw buitendienst tot de productie. Het is een manier om de bedrijfsprocessen over de hele linie te optimaliseren waar een product-configurator klanten vooral in staat stelt zelf hun product samen te laten stellen met de garantie dat u deze ook kunt produceren. Twijfelt u nog welke configurator het beste past binnen uw organisatie? We denken graag met u mee hoe onze software het beste ingezet kan worden. U kunt daarvoor vrijblijvend contact met ons opnemen of vraag een gratis demo aan.

De voordelen zijn eindeloos

De implementatie van een configurator is anders voor elk bedrijf en kan verschillen per branche. Er zijn echter wel voordelen die gelijk zijn voor elk bedrijf in elke branche, ongeacht de toepassing:

 • Visuele aankoopbegeleiding voor klant
 • Professionele uitstraling
 • Gegarandeerd kloppende aanbiedingen (offertes altijd produceerbaar)
 • Altijd direct inzicht in alle standaarden en beperkingen van alle producten of diensten
 • Complexe producten worden eenvoudig en overzichtelijk weergegeven
 • Controle over de inhoud van het offertedocument
 • Mogelijkheid tot online configureren (en verkopen)
 • Doorlooptijd wordt aanzienlijk verkort (van offerte tot productie)
 • Minder faalkosten
 • Eenvoudig uit te breiden
 • Direct inzicht in kosten en levertijden van variaties

Wilt u ook dat uw bouwtoeleveringsbedrijf binnenkort al beroep kan doen op alle voordelen van een configurator? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken, of ervaar het gemak zelf met uw eigen demo-omgeving.

CPQing Solutions is o.a. gekoppeld met

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.