Ridder iQ en Merkato Essentials koppelen

Ridder iQ en Merkato Essentials koppelen: betaal alleen voor wat je gebruikt en maak zelfs eenvoudig wijzigingen tijdens het productieproces

Als je écht de kracht van Merkato Essentials als CPQ-oplossing benut, dan zet je de tool in om het volledige proces van verkoop tot en met productie te optimaliseren. Hans Stout, mede-oprichter Flexproces, en Ronald Hensen, directeur CPQing Solutions, vertelden daar al eerder in een blog over. Zij legden uit dat wanneer je de CPQ-oplossing voedt met informatie vanuit je ERP-oplossing, zoals Ridder iQ, dit veel tijd bespaart. “Met de modulaire opbouw van onze koppeling tussen Ridder iQ en Merkato Essentials, heb jij zelf in de hand welke data vanuit je ERP-pakket naar Merkato Essentials wordt ontsloten. En andersom. Zo maak je jouw oplossing precies op maat voor jouw organisatie,” vertelt Hans. In dit blog vertellen Hans en Ronald meer over deze modulaire opbouw en de mogelijkheden die de modules jou bieden.

wat is cpq

De koppeling én prijs die bij jouw organisatie past

Door de modulaire opbouw van de koppeling heb je zelf in de hand welke data wordt gedeeld tussen Ridder iQ en Merkato Essentials. Daarnaast betaal je daadwerkelijk alleen voor wat je gebruikt. “Je kunt bijvoorbeeld alleen je artikelen met prijzen vanuit Ridder iQ naar de configurator ontsluiten en verder niks. Je kunt er ook voor kiezen alleen jouw klanten en contactpersonen vanuit jouw ERP naar Merkato Essentials door te zetten. Jij bepaalt wat jij gebruikt,” vertelt Hans. “Iedere module is gefocust op een bepaald voordeel. Vink je alle onderdelen aan, dan heb je een complete koppeling die alle informatie heen en weer deelt tussen de twee systemen.” Hoe zien de zes modules van de koppeling tussen Ridder iQ en Merkato Essentials eruit?

1. Qflex Parts: artikelen en prijzen

Ronald legt uit: “Je wilt één basis hebben waarin je informatie over jouw artikelen en prijzen bijhoudt. Wanneer je in meerdere systemen werkt en je moet handmatig of via Excel-imports gegevens overzetten, dan sluipen daar vaak kostbare fouten in. Om het nog maar niet te hebben over de onnodige tijd die dit kost. Met de module QFlex Parts houd je jouw artikelen en prijzen bij in je ERP-systeem en worden deze ontsloten naar Merkato Essentials. Zo configureer je altijd op basis van de juiste artikelen en prijzen.”

Productconfigurator uitleg

2. Qflex Parts+: bewerkingen, uitbesteed werk en stuklijsten

“Wil je net wat meer informatie rondom de artikelen en productie ervan doorzetten vanuit je ERP-systeem naar Merkato Essentials? Dan gebruik je Qflex Parts+. Denk aan de bewerkingen die nodig zijn, uitbesteed werk en stuklijsten. Zo weet de configurator welke ‘stukken’ verwerkt zijn in een product: welke artikelen zitten erin, moet er bijvoorbeeld nog wat gesneden worden, krijgt iets nog een kleurtje en waar wordt dit uitbesteed?”, legt Hans uit.

3. Qflex Basic: orders, orderregels, stuklijsten met regels en verkoopprijs

“Wil je vanuit de configurator direct een order kunnen maken, dan heb je Qflex Basic nodig. De eerste twee modules ontsluiten informatie vanuit Ridder iQ naar Merkato Essentials, maar deze module stuurt informatie terug. Wanneer je vanuit Merkato Essentials je klant een offerte hebt gestuurd en deze akkoord is, dan kan deze direct omgezet worden naar een verkooporder met verkooporderregels in Ridder iQ. De configuratie is leidend voor de prijs en van elke (sub)configuratie wordt een stuklijst in Ridder iQ gemaakt. Op basis van al deze informatie kan direct de productie gestart worden,” licht Ronald toe.

4. Qflex Basic+: offertes, offerteregels, stuklijsten met regels en offerteprijs

“Wanneer je de door Merkato Essentials gemaakte offertes ook direct in Ridder iQ inzichtelijk wilt maken, gebruik je Qflex Basic+. Alle offertes worden inclusief regels, prijzen en de status ervan gesynchroniseerd. Hierdoor blijft de sales-pipeline up-to-date,” vertelt Ronald. Hans vult aan: “Wordt een configuratie aangepast, dan wordt ook de status van die offerte in je ERP-systeem gewijzigd. En als vervolgens de nieuwe offerte op basis van de aangepaste configuratie klaar is, dan wordt ook van de eerder aangemaakte stuklijst een revisie gemaakt. Zo weet je altijd de actuele status van een offerte in Ridder iQ.”

5. Qflex Pro: order- en productiestatus, wijzigingen tijdens productieproces

Hans vertelt: “De status van zowel de offertes, verkooporders als de productiebon(nen) krijg je inzichtelijk met Qflex Pro. Niet alleen verkopers, maar ook klanten kunnen van deze status op de hoogte worden gehouden wanneer je Merkato Essentials via een portal aanbiedt. Je weet niet alleen de status van de productie, maar hebt zelfs de optie om een configuratie – die nog niet in productie is – te wijzigen. Ook dit zou jouw klant in een portal zelf kunnen doen. Op basis van die nieuwe configuratie wordt de stuklijst gereviseerd. De orderbasis en oude bonnen worden verwijderd en de nieuwe worden aangemaakt volgens deze nieuwe stuklijst. Zo kun je dus zelfs tijdens het productieproces eenvoudig en zonder fouten wijzigingen doorvoeren. Dat is in onze markt revolutionair!”

6. Qflex CRM: relaties, contactpersonen en leverlocaties

“In jouw ERP-systeem staan vaak al relaties, contactpersonen en locaties. Deze informatie kun je eenvoudig ontsluiten naar Merkato Essentials, zodat je het kunt gebruiken bij het configureren. Zo kun je configuraties klantspecifiek – met een eventuele korting – berekenen en opslaan,” aldus Ronald. “Jouw ERP-systeem is hierbij de basisbron en dus leidend.”

Jij bepaalt waar jouw optimalisatie begint

Met deze modulaire opbouw heb je zelf in de hand in hoeverre je het proces tussen klant, verkoop en productie optimaliseert. Het biedt  je tevens de mogelijkheid om bij de grootste optimalisatiebehoefte in jouw organisatie te beginnen, zonder direct de prijs van de volledige koppeling te betalen. Wat zijn de uitdagingen binnen jouw verkoop- en productieproces? Waar zijn de snelste efficiencyslagen te maken? We praten er graag eens met je over en bespreken vrijblijvend de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem contact met ons op!

NB: CPQing Solutions B.V. is distributeur van Merkato Essentials. Dit standaard-softwareplatform voor het bouwen van configuratoren wordt ontwikkeld door de Merkato Group. Ditzelfde softwareplatform wordt tevens geleverd door Quootz (NL) en SellItEasy (BE). De hierboven beschreven koppeling kan derhalve ook ingezet worden bij deze leveranciers.

 

© 2024 CPQing Solutions B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring | Realisatie Sieronline B.V.

Is een configurator iets voor uw bedrijf?

Wij demonstreren dit graag!

Klik hier om een demo aan te vragen.